ARCHIV AKTUALIT
2008

2006   2007   2009


       (23.11.)  Okolí Karviné postihly krátce před sobotní půlnocí mohutné důlní otřesy, které měly intenzitu 3,5 stupně Richterovy stupnice. Otřesy nastaly v porubu lokality Doubrava v hloubce 710 metrů. Zabiti byli dva polští horníci a několik dalších utrpělo lehčí zranění. Účinkem otřesů byla zdevastována většina přístupových chodeb k porubu. Báňská záchranná služba vyvedla zbylé horníky bezpečně z ohrožené oblasti.

       (1.10.)  Dva horníci byli v úterý večer zraněni při důlním otřesu v podzemí Dolu Karviná na Karvinsku. Zranění jsou naštěstí jen lehká. O případu informoval mluvčí OKD Vladislav Sobol. K otřesu došlo kolem 18 hodin v hloubce 700 metrů pod zemským povrchem. Otřes se obešel bez vážných komplikací, byli ale lehce zraněni dva horníci. Jednalo se jen o pohmožděniny a povrchová zranění. Jeden horník zůstal hospitalizován v nemocnici na pozorování, druhého lékaři propustili po ošetření domů.

       (8.9.)  Hned tři důlní neštěstí postihla Čínu za poslední čtyři dny. Bilance je tragická. V uhelných dolech zahynulo nejméně 42 horníků, 18 dalších zůstává navzdory snahám záchranářů uvězněno pod zemí a tři další jsou pohřešováni. Záplavy uvěznily v neděli ráno 24 horníků v uhelném dole v centrální provincii Che-nan a dosud se podařilo zachránit jen šest z nich. Počet obětí pátečního výbuchu v uhelném dole v provincii S'-čchuan na jihozápadě Číny stoupl na 15 a tři horníci zůstávají pohřešováni. Toto neštěstí se stalo jen den poté, co výbuch v uhelném dole v provincii Liao-ning na severovýchodě Číny zabil 27 horníků.

       (17.7.)  V dole Paskov na Frýdecko-Místecku zemřel ve čtvrtek odpoledne devětatřicetiletý dělník. V 900 metrech pod zemí ho zavalila hornina uvolněná z nadloží. Muže se ještě pokoušel oživit lékař, který pod zem sjel, ale neúspěšně.

       (10.7.)  Dva horníci zahynuli ve čtvrtek před devátou hodinou dopoledne v Dole Darkov na Karvinsku. Byli to důlní záchranáři pracující v šachtě, která se už nepoužívá. Lékařům se dvojici nepodařilo zachránit. Oba záchranáři, kteří pracovali na přípravě likvidace porubu v podzemí šachty 9. květen, byli nalezeni v bezvědomí. K postiženým pracovníkům byl ihned povolán důlní a lékařský výjezd báňské záchranné stanice, veškeré oživovací pokusy však byly neúspěšné.

       (19.6.)  Poslední ze tří věží dolu Dukla v Havířově byla dnes v 15 hodin odstřelena. První dvě, ocelové, byly odstřeleny již dříve. Železobetonová skipová těžní věž vysoká 96 metrů byla uvedena do provozu v roce 1983. Sloužila především pro těžbu uhlí z jámy, která byla hluboká 1026 metrů a vytěžilo se jí 32 miliónů tun uhlí. V areálu zůstane zachováno deset objektů včetně čtyř památkově chráněných budov – stará zámečnická dílna z roku 1907, lampovna, kombajnová dílna a kompresorovna.

       (13.6.)  Horník se zraněním hlavy, které utrpěl při spínání vozů v dole Rako lupky je již mimo nebezpečí a byl propuštěn do domácího ošetření.

       (11.6.)  Frekventovaný Vinohradský tunel čeká v létě rekonstrukce. Ta v něm přeruší provoz na dva měsíce. Tunel je sice po stavební a statické stránce v pořádku, ale v průběhu července a srpna v něm proběhne odvodnění obou traťových kolejí, modernizace železničního svršku a výstavba nového trakčního vedení.

       (7.6.)  Odpůrci těžby uranu v Podještědí se ani po vyhlášení chráněného ložiska Osečná-Kotel nevzdávají. Jsou připraveni na to, že boj se může táhnout léta. Tři stovky odpůrců těžby na happeningu symbolicky spálilo horní zákon, na jehož základě byla ochrana ložiska vyhlášena navzdory protestům obcí i majitelů nemovitostí v dotčených oblastech.

       (5.6.)  Silný výbuch metanu otřásl v noci polským uhelným dolem Borynia na jihu země. Zemřeli čtyři horníci, dalších 23 je zraněných. Do nemocnice bylo zatím převezeno 19 horníků, tři z nich jsou v kritickém stavu. Výbuch nastal asi 900 metrů pod zemí.

       (28.5.)  Důlní vozíky způsobily ve středu ráno vážné poranění hlavy horníkovi v dole Rako lupky v Lubné u Rakovníka. Pracovník při spínání vozů neopatrně strčil hlavu mezi důlní vozy, které byly v tom okamžiku v pohybu. Rakovničtí záchranáři se o neštěstí v dole dozvěděli pět minut před půl osmou ráno. Volající záchranárům oznámil, že muž je v bezvědomí poté, co mu dva vozíky přimáčkly hlavu. Spolupracovníci se snažili zraněného kolegu vyprostit ven. Vrtulník ho s otřesem mozku a podezřením na nitrolební krvácení transportoval do nemocnice v Praze Střešovicích.

       (23.5.)  V uhelném dole Krasnolimanskaja u Doněcka na východě Ukrajiny vybuchl metan. Pod zemí uvěznil dvanáct horníků. Čtyři zemřeli, tři vyvázli nezraněni, dalších pět se pohřešuje. Výbuch nastal v hloubce 330 metrů. V době výbuchu bylo v podzemí 400 horníků. Zdejší doly jsou považovány za jedny z nejnebezpečnějších na světě. Od roku 1991 v nich zahynulo přes 4.700 havířů.

       (16.4.)  Dnes byla odstřelena jedna z dominant bývalého Dolu Dukla, 56 metrů vysoká kovová těžní věž, která vyrostla nad areálem tehdejšího Dolu Dukla v období jeho největší slávy, v letech 1958 až 1961. Důl Dukla byl založen v roce 1905, původně nesl jméno po císaři – Kaiser Franz Joseph Schacht. V roce 1918 byl přejmenován na Jáma Suchá a od roku 1949 nesl název Důl Dukla. Vtažná jáma pod věží měla celkovou hloubku 987 metrů. Její vybavení tvořila dvě těžní zařízení, současně v nich mohlo fárat rychlostí 10 metrů za sekundu 147 horníků. Nyní je již jáma zasypána a uzavřena speciální betonovou zátkou.

        (6.2.)  Dnešním dnem jsme se přestěhovali na novou doménu. Původní stránky na UPC již nebudou aktualizovány. Díky novému webhostingu jsme získali více prostoru pro další rozšiřování stránek, možnosti zpřístupnění mnoha zajímavých dokumentů a čtení o bohaté historii českého hornictví.

        (24.1.)  Při výstavbě dálnice v západních Čechách byl náhodou odkryt zavalený a zaminovaný portál štoly, kterou zbudovali nacisté těsně před koncem 2. světové války. Chcete-li vědět, co všechno se uvnitř nachází a máte-li zájem zúčastnit se prolongace štoly, tak urychleně navštivte nejbližší trafiku a zakupte poslední číslo časopisu ABC u kterého najdete přiloženou PC hru "NiBiRu" za lidových 37 Kč.

        (2.1.)  Poslední den roku byl osudným pro 19 horníků, které zabila exploze v uhelném dole Sun-fa v provincii Chej-lung-ťiang v severovýchodní části Číny. Soukromý důl pokračoval v těžbě i přesto, že mu byla pozastavena platnost licence. Majitele dolu policie zatkla. Ročně zahyne v čínských dolech podle úředních údajů kolem pěti tisíc lidí, loni jich bylo 4700. Nezávislé odhady však uvádějí dvojnásobná čísla. Čínské úřady po sérii tragických neštěstí nařídily na podzim prověřit bezpečnostní opatření, neboť v zimě přibývá neštěstí kvůli většímu zájmu o uhlí.

       



Zdař Bůh!




logo

CZECH MINING CLUB
2008
TOPlist